Muurisolatie: een overzicht van alle wanden in jouw woning!

Muurisolatie is een belangrijk onderdeel van het (ver)bouwen van je woning. Het isoleren van de muren zorgt namelijk voor een aangename temperatuur in huis én voorkomt dat geluid zich via de muren verplaatst en zo voor overlast zorgt. De ene muur in je woning is echter de andere niet. Een spouwmuur vraagt bijvoorbeeld om een andere manier van isoleren dan een scheidingswand. Het is daarom belangrijk dat je weet welke wanden je in je woning hebt staan en hoe je die het beste kunt isoleren. Hieronder vind je daarom een overzicht van alle soorten muurisolatie! 

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur bestaat uit de buitenmuur, binnenmuur en de ruimte daartussen. De ruimte daartussen noemen we een spouw en kun je eenvoudig vullen met isolatiemateriaal. Een spouwmuur voorkomt regendoorslag, verhoogt de warmteweerstand, voert water af en ventileert het buitenspouwblad. Om optimaal van deze voordelen te profiteren, is spouwmuurisolatie van groot belang. Je kunt daarvoor glaswol, steenwol of PIR spouwplaten gebruiken.

Scheidingswandisolatie

Een scheidingswand wordt geplaatst om letterlijk de ene ruimte van de andere te scheiden en dus om twee kamers te creëren. Een scheidingswand bestaat uit een raamwerk met verschillende holtes, die je vrij gemakkelijk kunt vullen met isolatiemateriaal. Je kunt dan het beste kiezen voor een wolsoort, zoals glas- of steenwol. Deze isolatiematerialen snij je namelijk eenvoudig op maat en laten zich heel goed in de holtes vastklemmen.  

Voorzetwandisolatie

Om een al bestaande binnen- of buitenmuur (na) te isoleren, wordt daar vaak een voorzetwand voor geplaatst. Dit is een raamwerk van houten staanders, die tegen de bestaande muur wordt gezet. Je levert dan dus eigenlijk een stukje woonruimte in, wat betekent dat je het beste voor een ‘slank’ isolatiemateriaal kunt kiezen: hoe dunner het isolatiemateriaal, hoe minder woonruimte je inlevert. PIR-isolatie heeft een hoge isolatiewaarde en is daarom een goede keuze. Bovendien plaats je dit materiaal gemakkelijk tussen de houten staanders, waardoor de klus snel is geklaard! 

Misschien vind je ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *