Genieten in je badkamer van duurzame energie

Sinds 2018 is er meer focus komen te liggen op gasvrij wonen. Deze trend zal richting 2030 zijn hoogtepunt bereiken. Vanaf dat moment moeten alle woningen in Nederland zonder gas worden verwarmd. Een van de grootste kostenposten in het gasverbruik is de centrale verwarming en de boiler voor o.a. het douchewater. Iedereen wil natuurlijk een lekker aangename badkamer temperatuur. In dit artikel leggen we uit hoe je extra duurzaam kunt genieten in jouw badkamer.

Een CV-Ketel

Ieder huishouden heeft praktisch een gasgestookte ketel hangen. Deze CV ketel is onmisbaar. Gelukkig zijn er alternatieven die veel milieuvriendelijker zijn, en waarmee je op lange termijn zelfs flink kunt besparen. Zo’n 25% van je gasverbruik komt door het koken (gaspitten), de rest is voor de verwarming en warm water voor douche, bad etc. Heb jij inzicht in je jaarlijkse verbruik? Heb jij recentelijk nog gezocht op energie vergelijken voor de goedkoopste gas en stroom? Dit is altijd interessant.

De warmtepomp

Het alternatief voor de traditionele CV/HR ketels is een warmtepomp. Je hebt varianten die volledig zelfstandig kunnen werken en hybride systemen die samen met een gasketel functioneren. De kosten voor een full-electric model liggen hoger dan die voor een hybride systeem. Door de subsidies vanuit de overheid kun je de komende jaren op een voordelige manier kennis maken met de warmtepomp.

Verschillende systemen

De meest populaire vorm is die van lucht/lucht. De warmtepomp werkt dan namelijk met lucht vanuit je huis en gebruikt deze om warmte op te wekken. Eventueel kan dit ook met een luchtunit buiten het huis. Er worden dan lucht vanuit buiten gebruikt. Een andere optie is om te werken met zonne-energie of bijvoorbeeld grondboring. Die laatste optie is heel geschikt voor grote woningen en bedrijven maar de kosten zijn hoog. Er worden dan namelijk buizen meer dan 100 meter diep in de grond geboord. Door deze buizen loopt water die wordt verwarmt (winter) of gekoeld (zomer).

Warmtepompen vergelijken

Door de grote hoeveelheid verschillende modellen kan het voor de doorsnee consument lastig zijn om een model te kiezen. Want wat is nu goed, en welke is geschikt voor jouw woning? Daarom raden we aan altijd een installateur te kiezen en hem een onderzoek te laten uitvoeren. Deze installateur plaatst ook de warmtepomp op de beste plek en kan alle leidingen aanleggen. Via bijvoorbeeld warmtepompaanbieders.nl kun je snel en gemakkelijk verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

Misschien vind je ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *